Cardbox®

het pakket
Cardbox bestaat al sinds 1982. Met het pakket maak je een platte database. Heel vaak is een relationele database namelijk helemaal niet nodig! De kracht van het pakket: met weinig werk maak je een database waarin je 4096 velden kunt aanmaken en 16 miljoen records kunt opslaan. Ingewikkelde zoekacties (queries) hoef je niet van te voren te bedenken. Je zoekt en je vindt met behulp van een eenvoudige interface. Ook kun je foto's of zelfs hele files (Word, MP3, JPG of wat dan ook) opslaan in Cardbox. Het pakket is Engels. Het is gratis, zonder reclame! Ook in Windows 11 draait het prima.

gebruik
Niet zo heel bekend, maar het pakket wordt professioneel gebruikt bij tal van (grote) bedrijven en bij tal van instellingen. Vaak voor het ontsluiten van documentatie, adressen of voor de catalogus van hun (bedrijfs)bibliotheek. Ook wordt het veel gebruikt als beeldbank. Het pakket kan ook werken als een file-container waarbij de database met alle gemak 50 Gigabyte of meer groot kan worden. Het kan stand-alone werken, maar ook in een Client-Server configuratie op een netwerk en/of via internet. De client is in combinatie met Cross-over ook op een MAC te gebruiken of met Wine in Linux.

webserver
Een webinterface voor de database is te maken met Classic ASP scripts op een Windows machine waarop MS IIS is geļnstalleerd. Deze site bijvoorbeeld draait op een virtuele Windows 2019 server.
Wil je onder Linux een webinface maken kun je snel WebServer Cardweb aan de gang. Die kan met de Linux of Windows Carbox Server praten. Helaas zijn de mogelijkheden van Cardweb (te) beperkt. De Linux versie van Cardbox Server kan natuurlijk met alle Cardbox Clients "praten".

wie gebruik(t)en Cardbox?
Zo maar wat voorbeelden:
= Nederlandse Spoorwegen
= Sociaal Economische Raad
= Ministerie VROM
= Gemeente Leiden
= Gemeente Amsterdam
= Waternet Amsterdam
= Luchthaven Schiphol
= Atlas van Stolk Rotterdam
= Ministerie Sociale Zaken
= Diverse welzijnsinstelligen
= Diverse universiteiten
enz enz enz.

helemaal gratis!
Wil je zelf ook databases kunnen maken? Je kunt met deze gratis software een slimme, zeer grote (foto)database met duizenden records maken!

foto's
Van alle scans of digitale foto's in deze website heb ik miniaturen opgeslagen van ongeveer 800 pixels breed of 600 pixels hoog in een Cardbox database. Dat is groot genoeg voor schermweergave. Een nette print kan dan ook nog. De foto's zijn daardoor zo'n 200 KB groot en dat is ideaal, zelfs op een traag Internet of op je smartphone.

zonder browser, Cardbox Client
Om zonder een browser (Edge, Chrome, Firefox, Safari e.d.) Bert's Hall of Trains te raadplegen, heb je Cardbox Client nodig. Je kunt die Windows client software gratis downloaden door op deze link te klikken. Er wordt dan zo'n 5 MB aan software gedownload.

installatie
Het programma kun je daarna zonder vervelende software legaal installeren. Je kunt daarmee meteen ook een eigen database maken. Het pakket haalt NIETS op je pc overhoop en voegt in de Windows omgeving geen verstorende bestanden toe. Het is absoluut veilig. Ook een de-installatie laat geen rommel achter.

database openen
Als je de client opstart kun bij File-Open het tabblad 'Servers' aanklikken. Vul 'stortenbeker.eu' in, daarna de knop 'Add To List' indrukken. Als je op de net toegevoegde server klikt, zie je in de database list 'Bert's Hall of Trains' al staan. Aanklikken en voilį: je ben er in! Die database is met Cardbox profielen beveiligd. Zonder passwords is de database als 'read only' ingesteld. Er zitten ook 'lege' records in die database. Dat zijn records waar foto's stonden die niet de moeite waard zijn voor de site. De lege records laat ik staan zodat ik ze eventueel toch nog kan vullen. Met een aantal browsers, waaronder FireFox, kun je ook deze link aanklikken. Daarmee wordt je lokale Cardbox opgestart.

zoeken via Cardbox Client
Dat ga ik niet allemaal uitleggen. Druk maar op F1 of op de help toets. Het pakket heeft een uitstekende helpfile, daar hoef ik niets aan toe te voegen.
Tip: kijk vooral vaak wat er onder de RECHTER muistoets aan commando's schuilgaat. Probeer maar wat! Je kunt niks verzieken!

website
Natuurlijk is er van Cardbox een website, een afgesloten forum en een actueel forum. In Nederland kun je voor informatie terecht bij mij.

zelf een fotodatabase maken?
Wilt u zelf een fotodatabase maken met Cardbox? Een eenvoudig basisvoorbeeld heb ik gemaakt dat op deze plek is te downloaden.

cardbox hulp nodig?
Ik kan ondersteunen bij het opzetten van uw Cardbox database. Ook kan ik ondersteunen om uw Cardbox database beter in te richten of bijvoorbeeld uw Excel database om te zetten naar Cardbox. Ook kan ik helpen bij het maken van een web interface voor Cardbox databases. Ik deed dat al voor een flink aantal bedrijven en instellingen. Als u interesse heeft, neem dan vrijblijvend contact op om te kijken hoe we het zullen aanpakken.