Actueel:
Gemakkelijk selecteren:
 
© © © ©

© © © ©
 

 


Gedetailleerd zoeken:
in veld:

zoeken naar:

Verfijn evt zoekopdracht:

in veld:

zoeken naar:

    
Operators:
 • OF ➔ uitroepteken
  EN ➔ spatie
  NIET ➔ spatie min spatie
 • T/M ➔ dubbele punt
 • "exact zoeken"
  "tussen quotes"
 • datums ➔ dd/mm/jjjj
  (géén wildcards)
 • aantal bakken ➔ staat in superschrift, kan als gewoon getal worden gebruikt (dus Flirt3, 3 bakken=Flirt33)
Zoekvoorbeelden: Aantal unieke bezoekers
sinds 11 oktober 2005:
   

 
Boek van Harrie Peters over nadagen
mat '36 en '40
[2011]

Harrie Peters heeft zijn boek op 26 februari 2011 in een toepasselijke omgeving gepresenteerd: Juist op het moment dat de uit Duitsland teruggekeerde mat '36 EL2 252 in Onderhoudsbedrijf Leidschendam binnen stond voor onderhoud. Het stel is eigendom van het Spoorwegmuseum.

Het boek beschrijft beeldend de ervaringen van een bekend fenomeen onder spoorwegliefhebbers: De voorliefde voor materieel dat op het punt staat te verdwijnen op het moment dat je net met deze hobby gestart bent.

Daar doorheen lopen privé verhalen zodat het boek meer is dan alleen maar een technisch-foto-treinen-boek. Anekdotes, vergezeld van bijna allemaal kleurenfoto's uit een tijd waarin nog niet veel in kleur gefotografeerd werd. Voor de liefhebber is het smullen.

Niet álle feiten zoals ze gepresenteerd worden, zijn 100% waarheidsgetrouw. Hier en daar lijken dingen niet grondig gecheckt. Op enkele plaatsen heeft herinnering het gewonnen van de werkelijkheid. Een lijstje met mijn correcties kun je hier downloaden. In 09/2022 is een 2e update gemaakt.

Jammer is ook dat er geen aandacht is geschonken aan de dominante rol die de vijven van mat 40 hebben vervuld toen de Hembrug tijdelijk gedeeltelijk buitendienst was wegens een aanvaring door het Russische schip Komcomone4 - Y36EKNCTAHA. Toen er weer over enkel spoor tussen Amsterdam en Zaandam gependeld kon worden gebeurde dat een aantal weken met treinen van 10 bakken (per trein twee vijven mat 40).

Naast foto's van Harrie Peters zelf en anderen, is ook uit de verzameling van deze site geput. De foto's zijn prachtig gerestaureerd door uitgever Uquilair die daarvoor absoluut een compliment verdient. De foto's van deze site die in het boek staan kun je met deze link selecteren.

Ondanks de vermelde foutjes is het boek is wat mij betreft een aanrader. Het boek is volgens mij bij de uitgever uitverkocht. Misschien dat Marktplaats je er nog aan kan helpen. Inmiddels las ik (08/2017) dat het boek weer verkrijgbaar is via "printing on demand". Dit is de link daar naar toe. Er schijnen daarin ook wat fout correcties aangebracht te zijn.
 

Bert Stortenbeker
07 mei 2011 - september 2022