Actueel:
Gemakkelijk selecteren:
 
© © © ©

© © © ©
 

 


Gedetailleerd zoeken:
in veld:

zoeken naar:

Verfijn evt zoekopdracht:

in veld:

zoeken naar:

    
Operators:
 • OF ➔ uitroepteken
  EN ➔ spatie
  NIET ➔ spatie min spatie
 • T/M ➔ dubbele punt
 • "exact zoeken"
  "tussen quotes"
 • datums ➔ dd/mm/jjjj
  (géén wildcards)
 • aantal bakken ➔ staat in superschrift, kan als gewoon getal worden gebruikt (dus Flirt3, 3 bakken=Flirt33)
Zoekvoorbeelden: Aantal unieke bezoekers
sinds 11 oktober 2005:
   

  Cardbox®

het pakket
Cardbox bestaat al sinds 1982. Met het pakket maak je een platte database. Heel vaak is een relationele database namelijk helemaal niet nodig! De kracht van het pakket: met weinig werk maak je een database waarin je 4096 velden kunt aanmaken en 16 miljoen records kunt opslaan. Ingewikkelde zoekacties (queries) hoef je niet van te voren te bedenken. Je zoekt en je vindt met behulp van een eenvoudige interface. Ook kun je afbeeldingen of zelfs hele files opslaan in de database. Het pakket is Engels. Het is gratis, zonder reclame! Ook in Windows 11 draait het prima.

gebruik
Niet zo heel bekend, maar het pakket wordt en werd professioneel gebruikt bij tal van (grote) bedrijven en bij tal van instellingen. Vaak voor het ontsluiten van documentatie, adressen of voor de catalogus van hun (bedrijfs)bibliotheek. Je kunt er ook een prima beeldbank mee maken. Door files op te slaan in records wordt de database een file-container waarbij de database de omvang tot wel 50 Gigabyte kan oplopen zonder problemen. Cardbox kan stand-alone werken, maar ook in een Client-Server configuratie op een netwerk en/of via internet. De client is in combinatie met Cross-over ook op een MAC te gebruiken of met Wine in Linux.

webserver
Een webinterface voor een database is te maken met een ActiveX geschikte scripttaal op een Windows machine waarop MS IIS is geļnstalleerd. Als je snel een eenvoudige webinterface nodig hebt, dan is Cardweb voor Windows beschikbaar. CardWeb heeft wel wat beperkingen. Ook voor een Linux machine is Cardbox Server en Cardweb beschikbaar. Een Linux Cardbox Server kan natuurlijk de Windows Clients gewoon bedienen.

helemaal gratis!
Wil je zelf ook databases kunnen maken? Je kunt met deze gratis software een slimme, zeer grote (foto)database met duizenden records maken!

deze site
Van alle scans of digitale foto's op deze website heb ik miniaturen opgeslagen in de Cardbox database van ongeveer 800 pixels breed of 600 pixels hoog. Dat is groot genoeg voor schermweergave. Een nette print kan dan ook nog. De foto's zijn daardoor zo'n 250 KB groot en dat is een mooie maat, zelfs op een traag Internet of op je smartphone.

zonder browser, met Cardbox Client
De database kun je ook zelf rechtstreeks inkijken zonder een browser. Daarvoor heb je Cardbox Client nodig. Je kunt die Windows client software gratis downloaden door op deze link te klikken. Er wordt dan zo'n 5 MB aan software gedownload.

installatie Cardbox Client
Het programma kun je daarna zonder vervelende software legaal installeren. Je kunt daarmee meteen ook een eigen database maken. Het pakket haalt NIETS op je pc overhoop en voegt in de Windows omgeving geen verstorende bestanden toe. Ook een de-installatie laat geen rommel achter.

database openen
Als je de client opstart kun bij File-Open het tabblad 'Servers' aanklikken. Vul 'stortenbeker.eu' in, daarna de knop 'Add To List' indrukken. Als je op de net toegevoegde server klikt, zie je in de database list 'Bert's Hall of Trains' al staan. Aanklikken en voilį: je ben er in! Die database is met Cardbox profielen beveiligd. Je had in dit standaard profiel geen password nodig voor deze read-only view toegang.  Er zitten ook 'lege' records in die database. Dat zijn records waar foto's stonden die niet de moeite waard zijn voor de site. De lege records laat ik staan zodat ik ze eventueel toch nog kan vullen. Met een aantal browsers, waaronder FireFox, kun je ook deze link aanklikken. Daarmee wordt je lokale Cardbox opgestart.

zoeken via Cardbox Client
Dat ga ik niet allemaal uitleggen. Druk maar op F1 of op de help toets. Het pakket heeft een uitstekende helpfile, daar hoef ik niets aan toe te voegen.
Tip: kijk vooral vaak wat er onder de RECHTER muistoets aan commando's schuilgaat. Probeer maar wat! Je kunt niks verzieken!

op het web
Natuurlijk is er van Cardbox een website en een forum. Maar je mag mij ook mailen hoor!

zelf een fotodatabase maken?
Wilt u zelf een fotodatabase maken met Cardbox? Een eenvoudig basisvoorbeeld heb ik gemaakt dat op deze plek is te downloaden.

cardbox hulp nodig?
Ik kan ondersteunen bij het opzetten van uw Cardbox database. Ook kan ik ondersteunen om uw Cardbox database beter in te richten of bijvoorbeeld een Excel database om te zetten naar Cardbox. Ook kan ik helpen bij het maken van een web interface voor Cardbox databases. Ik deed dat al voor tal van bedrijven en instellingen. Als u interesse heeft, neem dan vrijblijvend contact op om te kijken hoe we het zullen aanpakken.